Blog

Zopár rád pri nádche a kašli

Bežné nachladnutie – ofúknutie studeným vetrom

Príznaky: bolesť hlavy, vodnatá nádcha, kýchanie, mierna teplota, ale bez potenia

Strava:  Konzumujú sa potraviny, ktoré zahrievajú vnútro, spúšťajú potenie, odstránia škodliviny z povrchu tela. Čerstvý zázvor, jarná cibuľka, koriander, čili, škorica, klinček… Nekonzumujú sa mastné a ťažké jedlá, morské plody.

Tipy: – zázvorový čaj s medom (bez citrónu, nikdy nepoužívajte citrón ak na vás lezie choroba alebo ste chorí. Kyslá chuť zviera a sťahuje škodlivinu hlbšie do tela).

         – varené červené víno so škoricou a klinčekmi

        – congee kaša so zázvorom a jarnou cibuľkou

Kašeľ

Ak  kašleme, tak škodlivina už prenikla hlbšie do nášho organizmu a nachádza sa v hlbších vrstvách.

Strava: Čo by sme v žiadnom prípade nemali konzumovať sú mastné a ťažké jedlá, cukor a sladkosti, pálivé a korenené jedlá, morské plody, mlieko a mliečne produkty, alkohol a treba sa vzdať aj tabakových výrobkov

Kašeľ z ofúknutia studeného vetra

Príznaky: zimomrivosť, vykašliavanie vodnatého bieleho hlienu, nádcha, upchatý nos, celková slabosť, môže byť mierna teplota bez potenia

Tip: plátky čerstvého zázvoru varíme 10 minút, pridáme 15 – 30 g maltózy a popíjame počas dňa

Kašeľ s veľkým zahlienením z chladu

Príznaky: kašeľ, krátky dych, väčšie množstvo bieleho hlienu, plnosť na hrudi alebo v žalúdku, nechutenstvo.

Tipy: – nelepivá ryža varená s kôrou pomaranča (3-6 g) a cibuľou. Môžeme pridať aj tekvicu hokkaido.

         – šťava z cibule užívaná počas dňa po lyžičkách