Slepačie vajce

Slepačie vajce

 

Vajce obsahuje veľké množstvo bielkovín, má silné liečebné účinky a je výživné. Má tri rôzne zložky, ktorá každá o sebe má iné liečebné schopnosti (žĺtok, bielok, škrupina). Aj tu treba dbať na to, aby sme vedeli aké vajcia konzumujeme, pretože opisujem účinky surových vajec. Veľa ľudí si stále nevie predstaviť, že by malo konzumovať surové vajcia. Ich chuť a  konzistencia sa však dá zamaskovať…bielok sa dá piť so šťavou, žĺtok sa dá vymiešať s niečím sladkým. Pre mnohých z nás sú to milé spomienky na detstvo…

Celé vajce

Má sladkú chuť, neutrálnu povahu (po uvarení zahrieva), má vysokú energetickú hodnotu a je veľmi výživné. Potlačuje sucho a vyživuje yin, krv a Qi. Zachytáva široký diapazón chorôb horného žiariča (pľúca, srdce) od astmy, až po kašeľ alebo nachladnutie. Obsahujú ho tiež preparáty na hnačku, zápchu, zápal pečene, chudokrvnosť, zvracanie a nespavosť. Upokojuje plod v tele matky.

– Odporúča sa pri celkovej slabosti (po dlhodobej chorobe, točení hlavy, rozostretom zraku), nedostatku materského mlieka alebo aj pri riziku potratu z dôvodu nedostatočnej výživy.

Upozornenie: Neodporúča sa pri poruchách trávenia a hromadenia potravy v strednom žiariči (celá oblasť brucha), pri horúčkach, žltačke, nadbytku hlienov, opuchoch nôh, vredoch a pri poruchách pečene. Nadmerná konzumácia vajec môže blokovať voľný kolobeh Qi.

 

Vaječný bielok

Má sladkú chuť, sviežu povahu, to znamená, že má ochladzujúci účinok. Zvlhčuje a zmierňuje suchosť očí (červené, bolia a je v nich pocit horúčavy), krku a pľúc. Účinne detoxikuje organizmus a je považované za dobrý liek proti chudokrvnosti.

– Jeden surový bielok každé ráno pomáha proti zápche. Využíva sa aj pri detských hnačkách. V Číne sa surový vaječný bielok zmiešaný s ryžovým vínom (saké) používa na popáleniny a zapareniny.

Vaječný žĺtok

Má sladkú chuť, neutrálnu povahu, vyživuje slezinu, žalúdok, pečeň, pľúca, srdce a obličky. Vyživuje yin, zvlhčuje suchosť a upokojuje vnútorný vietor. Posilňuje krv a Qi, odstraňuje horúčavu.

– Je účinnejší ako celé vajce pri liečbe zvracania a hnačky.

– Používa sa pri vnútornom nepokoji a nespavosti.

Vaječná škrupina

V Číne sa škrupina pomletá na jemný prášok užíva s jedlom na znižovanie žalúdočnej kyseliny a je preto považovaná za liek na žalúdočné a dvanástorníkové vredy. Rozpustená škrupina v čínskom ryžovom víne (saké) lieči žalúdočné problémy.