Ryby a morské plody

Ryby a morské plody

 V Číne patria k  najzdravším jedlám. Ryba je tiež považovaná za symbol bohatstva a hojnosti.

Kapor

– má sladkú chuť, odvádza opuchy, aktivuje tvorbu materského mlieka

– Pri opuchoch a obtiažnom močení sa varí spolu s červenou fazuľou, nedochucuje sa soľou.

– Pri nedostatku materského mlieka po pôrode sa konzumuje buď kapor samotný alebo odvar z neho alebo bravčových nožičiek.

– Používa sa taktiež pri liečbe žltačky, beri-beri, kašľa a prúdenia Qi v protismere.

 

Garnát

– má sladkú chuť a teplú povahu, rozptyľuje chlad, posilňuje yang, odstraňuje stagnácie v prúdení Qi

– V Číne je to vysoko cenená ryba, pretože zvyšuje mužskú sexuálnu energiu (odstraňuje impotenciu). 

– Silná energia ryby pomáha počas rekonvalescencie.

 

Úhor

– má sladkú chuť, vyživuje a posilňuje pečeň a obličky, doplňuje krv, odstraňuje parazity

– Pri oslabených obličkách a pečeni s pocitom vnútornej horúčavy sa úhor varí vo vode a víne so soľou, octom a zázvorom.

– Pri krvácajúcich hemoroidoch sa konzumuje osmažený úhor so soľou a korením.

– Lieči stavy nedostatočnosti, vylučuje škodlivé vlhko, posilňuje svaly a kosti. Používa sa pri liečbe reumatizmu.

Upozornenie: Nekonzumuje sa pri oslabenej slezine, pri zahlienení a kašovitej stolici.

 

Sumec

– má sladkú chuť, posilňuje slezinu a doplňuje Qi, podporuje tvorbu materského mlieka, uľahčuje močenie

– Pri nedostatku materského mlieka po pôrode v dôsledku nedostatku Qi a straty krvi sa konzumuje sumec spolu s vajcami.

– Pri opuchoch v dôsledku oslabenej sleziny sa pripravuje sumec na červených fazuliach.

 

Žralok

– má sladkú chuť, posilňuje slezinu, ovplyvňuje žalúdok, obličky, doplňuje Qi a krv

– Pri zadýchaní sa, únave v dôsledku nedostatku Qi a krvi sa žraločie mäso osmaží alebo sa varí s ďalšími bylinkami a potravinami, ktoré doplňujú Qi

(ženšen, jujuba, longan a pod.).

– Plutvy doplňujú Qi, upravujú nechutenstvo.

– Žraločia pečeň vyživuje pečeň, prospieva zraku.

 

Krevety

– majú sladkú chuť, posilňujú obličky, doplňujú yang, podporujú tvorbu materského mlieka, odstraňujú hnis

– Pri mužskej impotencii v dôsledku nedostatku yangu obličiek (aj pri studených nohách, častom močení aj v noci) sa krevety jedia osmažené spolu s

 pažítkou a soľou.

– Pri nedostatku materského mlieka sa krevety osmažia a pridajú sa do polievky z bravčových nožičiek, ryže a vína z prosa.

– Pri nedostatočnom výseve kiahní a osýpok sa užíva odvar z kreviet alebo krevety v akejkoľvek podobe. Garnát má podobné účinky.

Upozornenie: Pozor pri kožných chorobách a ďalších ochoreniach, ktoré spôsobuje nadbytok yangu (migrény). Vtedy sa nekonzumujú.

 

Ustrice

– majú sladkú a slanú chuť, vyživujú krv a yin, prečisťujú horúčavu (ľahko ochladzujú), odvádzajú vlhkosť

– Pri nadmernom menštruačnom krvácaní sa konzumujú varené.

– Erysipel (ruža) alebo smäd po “opici” zaženú varené ustrice spolu so zázvorom a octom.

 

Mušle

– majú sladkú a slanú chuť, vyživujú yin, prečisťujú horúčavu (ochladzujú), zmäkčujú/uvoľňujú pečeň a prospievajú zraku

– Pri smäde v dôsledku nedostatku krvi a yinu v pečeni (pri migrenóznych bolestiach hlavy, suchých až pálivých očiach, suchej koži, vodnatom potení v

 podpazuší, svetloplachosti, predĺženom menštruačnom cykle) sa jedia varené so šalátom.

– Pri točení hlavy a rozmazanom videní v dôsledku horúčavy v pečeni (pri pálení v očiach, smäde, ľahkom emočnom vzplanutí, pálivých bolestiach pod

 rebrami) sa konzumujú mušle varené v polievke alebo ako odvar.

Upozornenie: Pri zimomravosti z nedostatku yangu (kašovitá stolica, studené končatiny a i.) sa mušle nejedia.

 

Slávky jedlé/mušle

– majú slanú chuť, teplú povahu, vyživujú esenciu a krv, posilňujú pečeň a obličky

– Pri závratoch, bolestiach hlavy, nočnom potení v dôsledku nedostatku obličiek a pečene sa slávky varia so zelerom alebo vajcom.

– Pri bolestiach chrbta, impotencii a inkontinencii sa varia s pažítkou a ryžovým vínom.

 

Krab

– má slanú chuť, chladnú povahu, prečisťuje horúčavu a rozptyľuje krv, podporuje zrastanie zlomených kostí, lieči poškodené šľachy a kosti

– Krab sa kvôli rovnováhe (je chladný) skoro vždy pripravuje so zázvorom (je teplý).

– Ak trpíme chorobami z horúčavy, konzumácia krabieho mäsa ich bude utlmovať. Pomáha pri kožných vyrážkach z vnútornej horúčavy.