Pochutiny

Pochutiny - sladidlá

Cukor

Z pohľadu TČM je cukor ingrediencia, ktorá sa používa v mnohých liečivých jedlách. Je návykový a chutí. Možno aj preto sa vo vyspelom západnom svete objavuje ako prísada skoro vo všetkých potravinách…chlebom počnúc. Je konzumovaný neuvážene a z obezity sa stala regulérna choroba konca 20 storočia. Veľké množstvo cukru naozaj škodí, malé dávky sú pre telo naopak  liekom. Cukor uľavuje žalúdku a slezine, posilňuje Qi a krv a dodáva telu energiu.

Hnedý/trstinový cukor

– vyživuje žalúdok, slezinu a pečeň, uvoľňuje kŕče, harmonizuje krv, podporuje prúdenie Qi, rozpúšťa stagnácie

– Zmiešaný s ryžovým vínom dvíha nízky tlak.

– Pri silných bolestiach v podbrušku pri menštruácii (v dôsledku chladu) sa pripravuje odvar z paliny spolu s hnedým cukrom.

– Pri bolestiach nad pupkom so zvracaním sa varí trstninový cukor spolu s pomarančovou kôrou a čerstvým zázvorom.

– Používa sa pri zmierňovaní vnútorného nepokoja, suchého kašľu, zápche.

– Hnedý cukor je zdravší ako biely, pretože v ňom zostali minerály z cukrovej trstiny.

Upozornenie: Pri prázdnote žalúdku a sleziny, chlade v organizme sa nekonzumuje často. Nadbytok zahrieva organizmus a podporuje vznik hlienovitých

 chorôb, nadúvanie brucha a zvracanie.

 

Biely cukor

– zvlhčuje pľúca, vyživuje tekutiny, doplňuje slezinu, žalúdok a pečeň, tíši kŕče

– Cukrový sirup (cukor uvarený vo vode) sa v Číne používa pri liečbe bolestí žalúdka.

– Pri suchom kašli sa varí odvar s bielym cukrom, ďatlami, sezamom a hruškou.

– Pri smäde a suchosti v hrdle spolu s pocitom horúčavy v žalúdku sa pripravuje odvar s bielym cukrom, pomarančom, hruškou, lotosom a melónom.

Upozornenie: Biely cukor sa nekonzumuje pri vlhkosti a zahlienení organizmu, oslabenej slezine, kašovitej stolici, gynekologickom výtoku, cukrovke a

 vyššom množstve tuku v krvi. Pretože cukor neobsahuje vitamíny a behom trávenia spotrebováva živiny z tela, je potrebné ustrážiť si jeho príjem.


Med

– vyživuje telo, zvlhčuje a uvoľňuje črevá, vyživuje pľúca, tíši kašeľ a bolesti, má detoxikačný účinok

– Používa sa pri chronickom suchom kašli, vykašliavaní krvi a bolesti v krku.

– Pomáha pri bolestiach brucha z nedostatočnosti sleziny, pri bolestiach v podrebrí pri oslabení pečene.

– Je užitočný pri zápche zo suchosti.

– Pri vonkajšom použití lieči kožné infekcie, popáleniny a vredy na koži.

Upozornenie: Nepoužívať pri vlhkosti z nedostatočnosti sleziny (človek má opuchnutý jazyk s odtlačkami zubov po bokoch) a zahlienení.


Melasa

spevňuje slezinu, povzbudzuje Qi, vzlhčuje pľúca

– Je prospešná pri liečbe nafúknutého brucha a bolesti spojenej s prázdnotou Qi sleziny.

– Lieči suchý kašeľ s prázdnoty yinu pľúc.

– Je najlepším zdrojom cukru, pretože obsahuje živiny a minerály z cukrovej trstiny.

 

Ocot z prosa, ryže, pšenice,jablka…

– pomáha tráveniu, rozpúšťa stagnácie a blokády, zastavuje krvácanie a detoxikuje

– Pri stagnácii ťažkej a mastnej potravy, nechutenstve, chuti na kyslé sa konzumuje po lyžičkách ocot, alebo zázvor naložený v octe.

– Pri zvracaní krvi, krvi v stolici alebo krvácaní z nosa sa užíva ocot po lyžičkách (kyslá chuť zviera).

– Po zjedení nevhodnej potravy sa užíva po lyžičkách alebo s cesnakom, či zázvorom.

Upozornenie: Nekonzumuje sa pri opuchoch, kašovitej stolici, gynekologickom výtoku, nachladnutí, viróze.