Orgánové hodiny - žalúdok / slezina
Denný čas medzi 07.00 – 11.00 je životne najdôležitejším časom každého človeka. V týchto hodinách sa rozhoduje o našej dĺžke a kvalite života.
Žalúdok je považovaný za orgán životnej radosti. Je ako hrniec, do ktorého vkladáme potraviny. Tie sa uvaria/natrávia a až následný proces ukáže, aký dobrý žalúdok máme. Obyčajne však žalúdky za nič nemôžu, pretože proces rozhodnutia, čo budeme, kedy a v akej kvalite jesť, ide mimo nich. Tento orgán iba prijíma.
Je dôležité vedieť, že žalúdok má energetickú špičku medzi 07.00 a 09.00 hodinou. Trávi na 38 stupňoch, všetko čo zjeme a má nižšiu teplotu ho energeticky oslabuje. Preto je potrebné ráno konzumovať teplé pokrmy. A ešte preto, že všetky tráviace orgány majú svoju maximálnu aktivitu predpoludním a okolo obeda a ich činnosť jedna na druhú nadväzujú.
Stará ľudová múdrosť “raňajkovať ako cisár, obedovať ako kráľ a večerať ako žobrák”, tak v sebe ukrýva dôležité posolstvo.
Ak nenaplníme predpoludním žalúdok jedlom, ktoré vzhľadom k našej energetickej konštitúcii/zdraviu potrebujeme, telo si nevyrobí ani energeticky dobrú krv a budeme naďalej cez vnútorné škodliviny napomáhať procesu rozvoja choroby v nás. Jedlo popoludní a neskoro večer býva často príčinou chronických ochorení. Prečo je to tak, pochopíme hneď ako prejdeme celým kolobehom orgánových hodín nášho tela.
Žalúdok so slezinou a slinivkou brušnou patria k orgánom, ktoré tvoria stred tela. Nemusíme na to ísť ani vedecky, aby sme pochopili, že ak nie je v poriadku stred, nemôže byť zdravý ani vrch alebo spodok, pretože všetko vychádza zo stredu.
Žalúdok však neoslabuje iba nevhodná strava, ale aj stres a emócie.
Neustále preberanie toho istého a pitvanie sa v problémoch vedie k nespokojnosti, skleslosti až depresii. Toto spomaľuje energetický tok a takisto oslabuje metabolizmus. Na to, že niečo nie je v poriadku nás upozorní obyčajná zápcha. Väčší problém je už ochorenie štítnej žľazy.
Ak si chceme hýčkať žalúdok, naučíme sa trpezlivosti a pokoju, počas dňa budeme pravidelne jesť a zrušíme všetky jedlá neskoro večer.
Slezina je považovaná za orgán myslenia a vzťahov. Je úzko spojená s našim vývojom, pretože sa výrazne podieľa na tvorbe krvi a zohráva dôležitú úlohu v našej imunite. Jej energetickým časom je 09.00 až 11.00 hodina.
Ubližuje jej príliš studená, ťažká, “tučná” a sacharidmi nabitá strava. Jeme príliš veľa, rýchlo, často neskoro a nekontrolovane.
Keď k tomu pridáme naše neustále intelektuálne vypätie, prácu bez prestávok, koledujeme si o vážny problém. Na psychickej úrovni treba spomaliť a čistiť, je dobré naučiť sa nepremýšľať chvíľu nad ničím a opakovať túto činnosť viackrát za deň. Určite večer pred spaním a hneď po zobudení. Na fyzickej úrovni je potrebná pravidelnosť, pohyb – hlavne po jedle minimálne 100 krokov a teplé raňajky a obed.
Nech už je čerstvé ovocie a zelenina akokoľvek zdravá, slezine v ranných hodinách veľmi ubližuje a takisto aj letné nápoje s ľadom a kopce zmrzlín.
Z času na čas sa dá zhrešiť, len z toho nerobme pravidelnosť, pretože keď slezina nebude energeticky v poriadku, tak sa začne meniť aj naša energetická rovnováha smerom k prázdnote alebo plnosti a naše zdravie sa začne otriasať v základoch.
Je úplne jedno akú úžasnú diétu práve držíme, ak máme mäkkú stolicu, nafukuje nás sme unavení, nevieme zaspať, máme problémy s krvotvorbou, máme sucho či veľmi veľa slín v ústach, bolia nás bedrá a kolená, neustále máme chuť na sladké, sme náladoví… práve k nám prehovára naša slezina.
A ešte jeden dôležitý fakt. K slezine sa v ľudskom organizme podľa TČM viažu svaly…preto je dôležité, aby sme z času na čas do jedálnička zaradili mäso a vývary.