Oheň – leto – srdce

Oheň - leto - srdce

Leto je v prírode i ľudskom žití najdôležitejšie obdobie. V tomto ponímaní predstavuje vrchol, plnosť síl. V starých textoch sa o lete hovorí ako o období, keď všetko bujnie a krásnie. “Qi/energia nebies sa zmiešava s Qi zeme a rastliny sú v plnej sile.

V lete majú ľudia chodiť spávať neskôr a vstávať skôr, nemalo by im prekážať, že dni sú dlhé a slnečné. V mysliach by sme nemali prechovávať hnev, duševná nálada by mala odrážať rozjasnenú letnú atmosféru, aby aj duch rozkvital a Qi mohla voľne vystupovať navonok.

Pozornosť smerujeme von, mali by sme sa zaujímať o okolitý svet. Toto všetko odpovedá letnej Qi… to je cesta k jej rozvíjaniu v tomto
ročnom období. Kto sa tomuto vzoprie, poškodí si srdce a na jeseň sa môže stať, že bude trpieť na choroby s horúčavou. Ak sa nevytvoria dostatočné podmienky pre zhromažďovanie jesennej Qi, budú sa choroby opakovane vracať aj v zime.”

Podľa Učenia o piatich prvkoch (Wu Xing) je k letu priradený element ohňa a jemu je podriadené srdce. Oheň je v päťprvkovom pentagrame vytváraný drevom (pečeň)  a on rodí zem (slezina, žalúdok). Je utláčaný vodou (obličky). Čo v zrozumiteľnejšej reči znamená, že ak je napríklad vyčerpaný oheň srdca, pretože Qi pečene je v nedostatku, tak výsledkom je zlé trávenie, hnačka, nedostatok energie v celom tele, pretože nedostatočný oheň vytvorí slabú zem. Ak nefungujú poriadne obličky, takisto sa to dotkne srdca v podobe nespavosti a emocionálnych problémov.

Ak je srdce v prebytku a oheň srdca je príliš veľký, tak táto horúčava vyžaruje dohora z čoho nám sčervenie tvár, bolí nás hlava, cítime bolesť v krku, krvácajú nám ďasná, v ústach sa tvoria zápaly a oči máme podliate krvou. Táto nadmerná horúčava poškodzuje kov, čiže škodí pľúcam. Zároveň prichádza k tráviacim poruchám, zápche a stagnácii krvi. Tento stav sa rieši posilnením vody (obličiek), čo je prvok, ktorý potlačuje oheň.

Ak ste si toto pozorne prečítali a porozumeli tomu, tak ste práve pochopili základ tradičnej čínskej medicíny. To znamená –  jeden prvok rodí druhý a jednotlivé elementy (orgány) sa potlačujú/ubližujú si “do kríža”/každý druhý. Toto je alfa a omega celého liečenia. Preto sa nestačí zamerať iba na postihnutý orgán, prvotná príčina problému (ak to nie je vrodené) je totižto niekde inde.

Ročným obdobím ohňa/srdca je leto, ku ktorému patrí horúčava a spara. Najsilnejšiu energetiku má srdce na poludnie medzi 11.00 a 13.00 hodinou. Párovým orgánom srdca je tenké črevo. Emóciou srdca je radosť, zvukom smiech. Zo zmyslových orgánov mu podliehajú jazyk a hmat, prejavuje sa v tvári. Tekutinou srdca je pot, srdce riadi cievy a krv. Jeho farbou je červená, chuťou horká. Cnosťou je láska, spokojnosť a slušnosť. Protipólom je závisť, neprajnosť, nervozita, rozčúlenie, túžba či žiadostivosť.

Srdce je v tradičnej čínskej medicíne (TČM) vládnucim orgánom tela. Zdravá myseľ a telo súvisia práve s jeho zdravím.

Popri srdci z “mäsa a krvi” existuje v TČM aj srdce duchovné. To sa považuje za sídlo psychiky a vedomia. Má svojho agenta/ducha Shen, ktorý sa prejavuje v dvoch odlišných úrovniach. Človek má v sebe dve kvality vedomia. S tou dokonalou – kozmickou je prepojený iba počas embryonálneho štádia svojho vývoja. Traduje sa, že na 22. deň po počatí je inkarnácia duše/shen dokonaná. No v okamihu narodenia sa pôvodne jednotné vedomie rozdvojí. To kozmické vstúpi do hlavy, kde zostáva utajené a neprejavené po celý život. Stále nás ale spája s našim Osudom a plánom Univerza. Shen sa zrkadlí v lesku našich očí. Hovorí sa, že oči neklamú…smútok alebo radosť v nich vie čítať každý.

Naproti tomu duch poznania (tá druhá úroveň)  sa usídli v srdci a odtiaľ vládne ostatným orgánom. Podlieha biologickým zákonom. Na to aby prežil, potrebuje byť neustále doplňovaný Qi a krvou.

Naučme sa vnímať srdcom

Srdce komunikuje aj keď nič nehovoríme. Vyžaruje oveľa viac energie ako náš mozog. Energia srdca sa dá namerať až 45 cm od tela. Zvykne sa hovoriť, že je dôležité naučiť sa vnímať srdcom. Keď ho oslobodíme od starostí, strachu, môže náš Shen žiariť.

Precítenie energie srdca je kľúčové aj v ďalšej “dimenzii” nášho bytia. Termín kvantová energia asi netreba špeciálne predstavovať. Ak ju zovšeobecníme na úroveň nášho života, tak laicky povedané ide o energiu našich myšlienok, ktoré keď sú podporené energiou srdca, tak sa dokážu “zhmotňovať”. Treba si len správne priať a prijať rozhodnutie, pretože naše myšlienky sú tou najsilnejšou energiou, ktorou ako ľudia disponujeme.

Srdce ako orgán riadi krv (jej premenu a obeh) a cievy. Ak je srdce v dobrej kondícii, má harmonickú Qi, tak potom je krv zdravá, má správnu konzistenciu, cievy sú tiež pružné a priechodné. Ak ale srdce nie je v harmónii, negatívne sa to odrazí aj na kvalite krvi a krvného obehu.

Srdce svojim pravidelným pulzovaním i tokom svojej Qi dopravuje krv do celého organizmu. Srdce rodí krv, ale je potrebné si uvedomiť, že do tohto procesu aktívne zasahuje slezina, ktorá z natrávenej potravy produkuje esenciu. Tú dopraví do pľúc, kde sa premieša s čistou Qi prijímanou zo vzduchu a takto následne vstupuje do srdca, kde sa vmieša do krvi, doplní ju a premení sa na ňu.

Zdravé srdce sa vyfarbuje zdravou červenou farbou v tvári a pravidelným silným pulzom.  Ak je srdce v nedostatku, naša tvár je bledá a pulz slabý. Ak sa krv zráža a stagnuje, objaví sa popolavá tvár, modrofialový jazyk a pery, dusivý pocit a bodavá bolesť pri srdci.

Srdce zodpovedá za naše duševné aktivity, proces myslenia, dlhodobú pamäť a spánok. Ak je v disharmónii, objaví sa arytmia, búšenie (palpitácie) a nespavosť či množstvo snov. To sú zároveň aj najčastejšie choroby srdca.

Prirodzenou ochranou srdca je perikard (osrdečník). Je ako paraván či vetrolam, ktorý zachytáva škodliviny, ktoré by sa inak hneď dostali k “vládcovi”. Ak prenikne patogén za túto zábranu, tak sa to prirovnáva k vpádu do korunovačnej miestnosti, nasledovným zvrhnutím a smrťou panovníka.

 

Klamstvá a výhovorky ubíjajú naše srdcia

Srdce je útočiskom najvyššieho rozumu. Vie a rozpoznáva, len naivný človek si myslí, že dokáže sám seba oklamať. Naše vnútro, našich päť pokladov (srdce, pľúca, slezina, pečeň, obličky) majú svoj “vlastný rozum”…

Klamstvá poškodzujú Shen srdca, vytvárajú v ňom patologické zmeny. Rozmeňme si to teda na drobné:

–  zatajovanie a vynechávanie patrí k patológii vody/obličiek. Im je pripisovaná emócia strachu. Ak viem, že vypovedané prinesie problémy, tak radšej nič nepoviem. Práve vo chvíli, keď si uvedomíme, že naše jednanie môže priniesť problémy, krivdu a bezprávie začína problém srdca. V našej integrite sa začnú objavovať trhliny.

– neomylnosť a pocit, že som neustále v práve patrí k patológii dreva/pečeň. S ňou je spájaná emócia hnevu. Klamstvo typu účel svätí prostriedky či sústredenosť iba na seba takisto zraňuje srdce.

– pochlebovanie a neustále “pchanie sa do zadku”, pri ktorom sa pravda zneužíva pre výhody, ktoré plynú z takéhoto správania patria k patológii zeme/sleziny. S ňou sa spája emócia neustáleho premýšľania. Srdce trpí tým, že pozná pravdu, vie ako sa veci majú, ale prešpekulovaná slezina si ide svoje.

-falošnosť je patológiou kovu/pľúc. Predstierame, že život je obchod, pri ktorom si musíme zaistiť čo najväčšiu výhodu. Cestou k tejto výhode sú zámerne podsúvané falošné, klamlivé informácie. Emóciou, ktorá patrí k pľúcam je smútok, nešťastie, žiaľ…

– sebaklam a nosenie pomyselnej masky je patológiou ohňa/srdca. Je to nebezpečné o to viac, že neklameme iba druhých, ale aj sami seba a časom tomu môžeme skutočne uveriť, že sme iní ako v skutočnosti.  Často klameme sami sebe o skutočných dôvodoch svojho správania…chceme sa podobať, začleniť, a tak žijeme fiktívne životy a zabúdame na seba…k srdcu patrí emócia radosti, môže byť človek naozaj šťastný, spokojný a radostný, keď nie je úprimný ani sám k sebe?

 

Keď na človeka doľahne choroba, často sa pýta prečo? Práve pre množstvo chaosu a disharmónie, ktorú si vytvárame našimi myšlienkami a emóciami…TČM tvrdí, že k skutočnému vyliečeniu dôjde až vtedy, ak naša myseľ svojimi myšlienkami nebude brániť spojeniu s našim skutočným JA. Rozpojenie medzi zámerom srdca a úmyslami našej hlavy musíme odstrániť, iba tak môže dôjsť k naplneniu nášho skutočného osudu.

 

K letu patrí horká chuť

Podľa taoistického a keltského času vládne prírode od 18. apríla element ohňa. V Európe sa leto začína 21. júna.

Ak sa chceme správne naladiť na najteplejšie ročné obdobie, mali by sme do našich jedálničkov zaradiť pestré a farebné plodiny. Leto je pre väčšinu z nás časom, kedy môžu prevažovať čerstvé a očistné potraviny (bohužiaľ to úplne neplatí pre ľudí s oslabenou slezinou). Čerstvé potraviny dopĺňajú yinové substancie, ktoré sa z tela vyplavujú pri potení. V lete by sme sa mali vyhnúť mastnej, dlho tepelne upravovanej strave a zahrievajúcim pokrmom.

Povedzme si teda niečo viac o správnej výžive pre srdce:

Letné dni sú plné aktivít, sú dynamické, plné sily. Dni sú dlhé, noci krátke. Možno ste si všimli, ale v tomto období znášame o čosi lepšie aj prebdené noci. Rýchlejšie regenerujeme. V letnom období sme oveľa viac žiadostivejší a dychtivejší po nových zážitkoch. Tieto emócie sú však zdrojom nepokoja v našom srdci. Generujú prirodzenú horúčavu, ktorú ešte znásobuje horúce počasie.

V dietetike má ochladzujúci účinok horká chuť. Podporuje zostup telesnej energie dolu. Horká chuť zmierňuje nadbytky, má antipyretický účinok (znižuje horúčku), vysušuje tekutiny a odčerpáva z tela vlhkosť. Niektoré horké jedlá a byliny majú aj purgatívny účinok (podporujú pohyb čriev). Táto chuť pomáha zmierňovať zápaly a infekcie.

Podľa TČM horká chuť prečisťuje horúčavu v cievach a tepnách, čistí ich od vlhkých hlienových usadenín, cholesterolu a tuku, znižuje tlak. Horká chuť prečisťuje stagnácie a ochladzuje horúčavu v pečeni (túto spôsobuje aj častá konzumácia “tučného” jedla). Jedlá s touto chuťou odvádzajú vlhkosť napríklad pri infekciách, ktoré spôsobili kvasinky, parazity, candida s prítomnosťou hlienu, opuchov, vyrážok, abscesov, nádorov, cýst či pri obezite. Aj obličky a pľúca sú tonizované práve horkou chuťou.

Horká chuť nie je ale vhodná pre ľudí, ktorým je napríklad stále zima, sú v prázdnote, sú slabí, chudí, nervózni. A takisto opatrne by s touto chuťou mali narábať aj tí, ktorí majú rôzne choroby kostí. Vhodná je naopak pri pomalých ľuďoch s nadváhou, letargických a “vodnatých” osobách. Uzemňovať bude aj agresívnych ľudí.

Horkú chuť má aj káva a čierny čaj, ale…spolu s nápojmi, ktoré obsahujú kofeín a cigaretami silne vysušujú, vyčerpávajú tekutiny srdca, čím sa dočasne zvyšuje yang a duševná aktivita. Ak to s nimi preháňame, tak si vedome spôsobujeme nedostatok krvi, yinu a horúčavu srdca.

A teraz ruku na srdce. Koľkí začíname deň kávou a cigaretou? Áno, žijeme až v príliš yangovej dobe, všetci sa naháňame, stresujeme, čím si v tele ešte viac znásobujeme túto energiu. Mnohí sa už zobudíme s tým, že nestíhame ani jesť…ak si v takejto atmosfére doprajeme kávu, tak do tela pumpujeme ďalšiu yangovú energiu. Vyrobený nedostatok krvi, yinu a horúčava srdca sa prejaví nespavosťou, nervozitou, neprimeranými reakciami, arytmiou a hrozí až infarkt.

Yangová energia sa v tele vyvažuje osviežujúcimi horkými potravinami akými sú čakanka, rukola, púpava, grapefruit. Pôsobia proti vysušovaniu srdca, využívajú sa pri poruchách spánku a intelektuálnej záťaži. Kyslé a osviežujúce potraviny a nápoje (hlavne pšenica) pre zmenu zvlhčujú tekutiny srdca a podporujú spánok.

Horká chuť potravín prospieva aj pečeni a metabolizmu tukov (horké likéry, šaláty, artičoky, červené víno) a pomáha tak žlčníku lepšie vylučovať žlč a dôkladnejšie tráviť. Zároveň znižuje vnútornú horúčavu, ktorá v tele vzniká aj pri nadmernej konzumácii mliečnych výrobkov a sladkostí.

V lete sa veľa potíme a strácame telesné tekutiny, čo srdcu škodí. Preto by sme mali konzumovať jedlá, ktoré zadržujú a tvoria tekutiny (rajčiny, uhorky, ovocie – bobuloviny, listovú zeleninu, kompóty alebo krátko varenú či blanšírovanú zeleninu, klíčky, ovocné čaje).  Počas leta sa z jedálnička pozvoľna vytráca mäso, údeniny a vajcia, pretože príliš zahrievajú. Stravu môžeme doplniť kvalitnými olejmi a semienkami (ľan, sezam, dyňa, slnečnica, mandle), orechmi (lieskové, vlašské) – sú výživné a zvlhčujú, obilninami (amarant, quinoa, jačmeň, sladká ryža) a čerstvými bylinkami (bazalka, oregano, rozmarín, tymián, palina, kurkuma, červená paprika). Mali by sme sa vyhnúť koreniu, ktoré je pálivé a dlhodobo zahrieva organizmus (zázvor, škorica, kari, klinček a pod.).