Ryžová congee kaša
Traduje sa, že v Číne keď ochorie dieťa, tak matka ako prvé dá na sporák veľký hrniec, v ktorom varí congee kašu. Čo to je? Obyčajná rozvarená biela ryža, ktorá je považovaná za najfádnejší, ale za to za nastráviteľnejší, a preto najzdravší pokrm na svete. Organizmu dodá okamžite za niekoľko minút energiu/Qi, tak potrebnú na boj s chorobou a zároveň kladie minimálne nároky na slezinu, ktorá sa podieľa na spracovaní a extrahovaní energie z potravy.
Mnohí z vás, ju už poznáte, pretože tajomstvo congee kaše patrí medzi moje prvé rýchle “zázraky”, ktoré vám odkrývam či už pri gua sha terapii alebo pri diagnostike podľa TČM.
Congee kaša sa neuveriteľne ľahko trávi a vstrebáva, tonizuje krv a Qi. Harmonizuje trávenie, nezahlcuje, osviežuje a vyživuje. Chronicky chorí ľudia majú často oslabenú krv a málo energie. Ľahko sa u nich prejavia zápalové procesy a objavujú sa aj ďalšie príznaky horúčavy z nedostatku vnútorných tekutín a yinu. Práve pre nich je congee kaša prvá pomoc, ktorá ich ochladí, nezahltí a vyživí. Je takisto vhodná pre dojčiace mamičky, pretože zvyšuje tvorbu materského mlieka.
Do kaše môžeme počas varenia pridať aj ďalšie obilniny, zeleninu, bylinky, ale aj mäso. Tým sa ešte viac znásobia liečebné účinky congee kaše.
Základný recept
Suroviny:
1 diel ryže (podľa ľubovôle, biela, celozrnná…)
6-10 dielov vody (podľa doby varenia)
Postup:
Ryžu prepláchneme, zalejeme vodou a dáme variť do veľkého hrnca. Počkáme, kým sa začne ryža variť a stiahneme plameň na najmenší stupeň. Ryžu varíme pod pokrievkou od 2 hodín do 6 hodín. Čím je rozvarenejšia, tým je lepšia (silnejšia).
Moja skúsenosť:
Vždy si počkám, kým sa začne ryža variť, pretože neuveriteľne rýchlo vykypí, preto je dobrý ten veľký hrniec. Potom stiahnem plameň na minimum, dám na hrniec varešku a pokrievku. Keď je iba pokrievka, tak ryža má tendenciu stále kypieť. Voda sa nevyvarí ani po dlhej dobe varenia, zrôsovatelie, ale zrno ryže sa nerozvarí úplne. Po dovarení a ochladnutí sa z takto pripravenej ryže stane niečo ako “huspenina”, ktorú môžeme na 2 dni uskladniť aj v chladničke a prihrievať si ju. Na mdlú chuť takto pripravenej kaše si musíte zvyknúť, ale netrvá to dlho. Za seba vám poviem, že nič lahodnejšie a stráviteľnejšie som nejedla. Sústa nemusíte žuť, niekedy mám pocit, že žalúdok so slezinou si tú kašu z úst raketovou rýchlosťou sťahujú dole. Je potrebné sa pripraviť na to, že do 30 minút budete opäť hladní. Na prípravu som skúšala aj crocpot (pomalý hrniec) a Miomat. Najchutnejšia je ale klasika, ryža varená na sporáku.
Niektoré prísady a ich zdravotné účinky:
Marhuľové jadrá: vhodné pri kašli a astme, vylučujú vykašliavaný sekrét, hlien
Jedlý gaštan: tonizuje obličky, posilňuje kolená a bedrá, je užitočný pri liečbe hemoroidov
Fenikel: harmonizuje žalúdok
Pór: chráni vnútornosti, je dobrý pri chronickej hnačke
Fazuľa adzuki: lieči opuchy a dnu
Kurací alebo baraní vývar: odporúča sa po úrazoch alebo pri vyčerpanosti
Horčicové semiačka: vylučujú hlieny
Semiačka z borovice: zvlhčujú srdce a pľúca, harmonizujú tlsté črevo
Mak: vynikajúci zdroj vápnika, užitočný pre tlsté črevo
Sezamové semiačka: zvlhčujú črevá, liečia reumatizmus