Bylinky a korenia

Bylinky a korenia

Tieto ingrediencie ochucujú jedlo a majú špecifické liečebné účinky. Poznať ich je teda nielen dobré, ale určite aj zdraviu prospešné.

Bazalka

– má pálivú chuť a teplú povahu, podporuje prúdenie Qi a krvi, pomáha tráveniu a posilňuje pľúca, slezinu a žalúdok, rozptyľuje chlad, vyháňa vietor, odvádza vlhkosť, rozpúšťa toxíny

– Používa sa aj pri liečbe bolestí brucha, nafukovania a hnačke, nepravidelnej menštruácii.

– Je užitočná pri bolestiach hlavy z vonkajších príčin.

Klinček

– má pálivú chuť a teplú povahu, ovplyvňuje tráviace orgány (slezinu, žalúdok) zahrieva obličky, sťahuje dole Qi (čkanie, nutkanie na zvracanie – to je prúdenie Qi v protismere)

– Používa sa pri impotencii z dôvodu nedostatku yangu (odvar z 2-5 g, výborný je v kombinácii s čajom a štipkou škorice a malým množstvom mlieka).

– Je užitočný pri liečení neplodnosti z dôvodu chladu v maternici a čírom vaginálnom výtoku z chladu.

 

Kôprové semiačka

– majú ostrú chuť a teplú povahu, posilňujú a regulujú Qi, povzbudzujú potenie a sú užitočné pri zahrievaní sleziny a obličiek

– Používajú sa pri liečbe čkania, zvracania, nechutenstva. Ich zahrievací účinok pôsobí proti bolestiam brucha v dôsledku nachladnutia.

 

Aníz

– má pálivú chuť a teplú povahu, vylučuje chlad a tíši bolesti, uvoľňuje stiesnenú pečeň a harmonizuje energiu žalúdku, zahrieva yang a rozhýbava Qi

– Používa sa pri kolitídach chladného typu, trieslovej prietrži, opuchoch semeníkov, bolestiach v slabinách a bedrách.

 

Koriander (čínsky petržlen)

– má pálivú chuť a teplú povahu

– Používa sa hlavne s plodmi mora, dodáva chuť a vyrovnáva chladný účinok mušlí a kraba.

– Jeho silná vôňa z neho robí výborný osviežovač vzduchu.

– Využíva sa aj ako urýchľovač “rašenie” vyrážok pri osýpkach, buď sa pacient omýva teplým odvarom alebo sa pridáva do jedla vo väčšom množstve.

 

Kôpor

– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva yang, rozptyľuje chlad, rozhýbava Qi, rozpúšťa toxíny

– Tráviace problémy, nechutenstvo, zvracanie, či bolesť v bedrách – tam všade je kôpor nápomocný.

 

 Sladké drievko

– má sladkú chuť a neutrálnu povahu, povzbudzuje fungovanie srdca a pľúc, zvlhčuje pľúca, mierni chronický a dráždivý kašeľ, podporuje trávenie, pomáha

 slezine a žalúdku

– Patrí k najdôležitejším ingredienciám TČM, reguluje účinok ostatných bylinných prípravkov.

– Používa sa ako protizápalový prostriedok na bolesť v krku, vriedky a podráždenú kožu. Má upokojujúci účinok.

 

Mäta pieporná

– má pálivú chuť a sviežu povahu, ovplyvňuje vrchnú časť tela, predovšetkým pľúca, čistí tráviace orgány, pečeň, pomáha pri trávení a je účinná proti

 bolestiam

– Listy sa bežne žujú pre svieži dych a zmiernenie bolestí zubov a iných bolestí v ústach.

– Olej alebo čerstvá šťava zmierňuje po nanesení na spánky a krátkej masáži bolesti hlavy. Zmierňuje aj svrbenie pri štípancoch od komára.

 

Zázvor surový

– má ostrú chuť a teplú povahu (sušený zázvor horúcu povahu), zahrieva slezinu a žalúdok, potlačuje zvracanie, zahrieva pľúca, zastavuje kašeľ, pomáha

 pri napadnutí chladom

– Pri nechutenstve v dôsledku oslabenej sleziny a žalúdku sa pije zázvorový čaj s pomarančovou kôrou a hnedým cukrom.

– Pri kašli s bielym hlienom (chlad v pľúcach) sa pije zázvorový čaj s trochou medu.

– Pri prechladnutí, pri zimomravosti, miernej horúčke a bolestiach hlavy sa pije zázvorový čaj s hnedým cukrom. Nikdy nie s citrónom, pretože kyslá chuť

 zviera a sťahuje škodlivinu hlbšie do tela.

– Zázvorová šťava alebo kúsok zázvoru zmierňuje cestovnú nevoľnosť.

– Zázvor povzbudzuje potenie, ochraňuje pred tvorbou krvných zrazením, a tak zabraňuje vzniku infarktu a trombóze.

Upozornenie: Zázvor sa nepoužíva pri vnútornej horúčave, hemoroidoch, pálení očí.

 

 

Škorica

– má sladkú a pálivú chuť, horúcu povahu, zahrieva slezinu a žalúdok, vyháňa chlad, zahrieva a rozhýbava krv a dráhy, vyživuje slezinu, obličky a močový

 mechúr

– Pri oslabenej slezine a žalúdku, nechutenstve, bolestiach brucha z chladu, pocite vnútorného chladu a hnačke sa užíva mletá škorica s feniklom a

 sečuánskym korením, zázvorom a pomarančovou kôrou.

– Je užitočná pri reumatických bolestiach a poúrazových hematómoch.

Upozornenie: Škorica sa nesmie používať pri vnútornej horúčave, opatrne v tehotenstve. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a rozhýbava stagnujúcu Qi.

 

Čierne korenie

– doplňuje žalúdok, napravuje chuť k jedlu, zahrieva oblasť brucha, vyháňa chlad a tíši bolesť, rozhýbava stagnujúcu Qi

– Pri nechutenstve a oslabenej slezine sa konzumuje rybia polievka (z kapra) spolu s korením a soľou.

– Pri bolestiach brucha z chladu, zvracaní,  hnačke, sa na pare varia ďatle s korením.

– Pri hnačkách sa varí ryža s čiernym korením.

– Päť alebo šesť zrniečok čierneho korenia rozdrvených a zmiešaných s medom alebo pripravených ako čaj podporuje dobré trávenie.

– Biele korenie sa používa na liečebné účely častejšie ako čierne, má takisto zahrievacie účinky, ale o niečo viac dráždi chuťové poháriky.

Upozornenie: Nepoužíva sa pri vnútornej horúčave, pálení v očiach, hemoroidoch.

 

 

Čili

– zahrieva oblasť brucha, rozptyľuje chlad, vysušuje vlhkosť a spúšťa potenie, podporuje trávenie a chuť

– Pri chlade a bolesti v nadbrušku, nechutenstve, hnačke sa konzumujú zelené papričky s fermentovanou sójou.

– Pri prechladnutí, zimomravosti (nesmie byť potenie) sa papričky pridávajú do polievky alebo cestovín.

– Pri únave, pocite ťažkého tela a končatín, pobolievaní svalov, hnačke, pocite chladu v bruchu papričky vysušujú chladnú vlhkosť, ktorá napadla

 organizmus.

Upozornenie: Predávkovanie čili spôsobuje závrate, suchosť očí, pálenie žáhy, hnačku, rôzne kožné prejavy v okolí úst. Neodporúčajú sa pri vnútornej

 horúčave z nedostatku yinu, strate krvi, kašli, vredoch, kožných chorobách, hemoroidoch, horkokrvnosti. Zvyšuje krvný tlak.

 

Majoránka

– má pálivú chuť a chladnú povahu, otvára povrch, harmonizuje Qi a rozptyľuje vlhkosť

– Používa sa pri nachladnutí, chrípke a horúčkach.

– Utišuje zvracanie, nafukovanie a hnačku.

– Využíva sa aj pri gynekologických výtokoch, svrbení kože spôsobeným horúčavou a vlhkosťou.

– Silný odvar utišuje menštruačné bolesti.

– Pri malých deťoch pôsobí preventívne proti parazitom.

 

 

Rasca

– má mierne pálivú chuť a horúcu povahu, posilňuje slezinu a žalúdok, povzbudzuje chuť k jedlu, vyháňa z tela vietor a chlad

– Používa sa pri žalúdočných a brušných bolestiach s príznakmi chladu. Uvoľňuje stagnáciu chladu v bedrovej oblasti.

 

Fenikel

– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva obličky, odvádza chlad a harmonizuje žalúdok a Qi, obnovuje yang tela, spriechodňuje pečeň

– Používa sa pri bolestiach v podbrušku, žalúdka, zvracaní (z chladu).

– Je užitočným pomocníkom pri bolestiach krížov z dôvodu prázdnoty obličiek, nočnom pomočovaní, opuchoch nôh, pri inkontinencii (používa sa odvar z 3

 – 11 g semiačka na deň).

Upozornenie: Opatrne používať pri nedostatočnom yine (nočné potenie, nespavosť, nepokoj, červené líca, horúčava v dlaniach, chodidlách a hrudi…)

 

Badyán

– má sladkú a ostrú chuť a teplú povahu, zohrieva yang, rozptyľuje chlad a harmonizuje Qi

– Využíva sa pri stagnácii Qi v tenkom čreve, pri hernii, pri oslabení obličiek, bolestiach v bedrách, bolestivom močení, zápche s nafúknutým bruchom.

Upozornenie: Nadbytok badyánu zraňuje oči, môže vyprovokovať výsev vyrážok, neodporúča sa pri nedostatku yinu.

 

Bobkový list

– má pikantnú chuť a teplú povahu, podporuje obeh Qi, rozptyľuje vlhkosť a podporuje trávenie

– Odporúča sa pri nafukovaní a proti stagnácii potravy, pri bolestiach v nadbrušku, hnačke a nepravidelnej menštruácii.

 

Kardamón

– má pálivú chuť a teplú povahu, premieňa vlhkosť a zastavuje zvracanie, napravuje Qi a harmonizuje žalúdok, utišuje plod v lone matky

– Používa sa pri liečení nevoľnosti, tráviacich problémoch, bolestiach brucha, nafukovaní, straty chuti do jedla, hnačke, pri nevoľnostiach v tehotenstve a

 hroziacom potrate.

 

Tymián

– má pálivú chuť a teplú povahu, uvoľňuje povrch a rozptyľuje chlad, rozhýbava Qi, sťahuje jej prúdenie v protipohybe dole

– Používa sa pri nachladnutiach z veterného chladu, pri kašli, bolestiach hlavy, najrôznejších fyzických bolestiach, tráviacich problémoch…

 

Šafrán

– má sladkú chuť a neutrálnu až teplú povahu, zrýchľuje krv, utišuje bolesť

– Využíva sa pri syndrómoch zablokovanej menštruácie, bolestivej menštruácii, zraneniach po pádoch a úderoch.

 

Muškátový oriešok

– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva stred, rozhýbava Qi, zastavuje hnačku (aj ranné hnačky z prázdnoty sleziny a obličiek) a zvracanie z prázdnoty

 sleziny a žalúdku.

 

Kurkuma

– má pálivú a horkú chuť a teplú povahu, zrýchľuje krv, rozhýbava Qi a tíši bolesť, rozhýbava vlhkosť

– Používa sa pri problémoch s menštruáciou (uvoľňuje ju, bolestivá, zablokovaná/amenorea).