Bylinky a korenia
Tieto ingrediencie ochucujú jedlo a majú špecifické liečebné účinky. Poznať ich je teda nielen dobré, ale určite aj zdraviu prospešné.
Bazalka
– má pálivú chuť a teplú povahu, podporuje prúdenie Qi a krvi, pomáha tráveniu a posilňuje pľúca, slezinu a žalúdok, rozptyľuje chlad, vyháňa vietor, odvádza vlhkosť, rozpúšťa toxíny
– Používa sa aj pri liečbe bolestí brucha, nafukovania a hnačke, nepravidelnej menštruácii.
– Je užitočná pri bolestiach hlavy z vonkajších príčin.
Klinček
– má pálivú chuť a teplú povahu, ovplyvňuje tráviace orgány (slezinu, žalúdok) zahrieva obličky, sťahuje dole Qi (čkanie, nutkanie na zvracanie – to je prúdenie Qi v protismere)
– Používa sa pri impotencii z dôvodu nedostatku yangu (odvar z 2-5 g, výborný je v kombinácii s čajom a štipkou škorice a malým množstvom mlieka).
– Je užitočný pri liečení neplodnosti z dôvodu chladu v maternici a čírom vaginálnom výtoku z chladu.
Kôprové semiačka
– majú ostrú chuť a teplú povahu, posilňujú a regulujú Qi, povzbudzujú potenie a sú užitočné pri zahrievaní sleziny a obličiek
– Používajú sa pri liečbe čkania, zvracania, nechutenstva. Ich zahrievací účinok pôsobí proti bolestiam brucha v dôsledku nachladnutia.
Aníz
– má pálivú chuť a teplú povahu, vylučuje chlad a tíši bolesti, uvoľňuje stiesnenú pečeň a harmonizuje energiu žalúdku, zahrieva yang a rozhýbava Qi
– Používa sa pri kolitídach chladného typu, trieslovej prietrži, opuchoch semeníkov, bolestiach v slabinách a bedrách.
Koriander (čínsky petržlen)
– má pálivú chuť a teplú povahu
– Používa sa hlavne s plodmi mora, dodáva chuť a vyrovnáva chladný účinok mušlí a kraba.
– Jeho silná vôňa z neho robí výborný osviežovač vzduchu.
– Využíva sa aj ako urýchľovač “rašenie” vyrážok pri osýpkach, buď sa pacient omýva teplým odvarom alebo sa pridáva do jedla vo väčšom množstve.
Kôpor
– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva yang, rozptyľuje chlad, rozhýbava Qi, rozpúšťa toxíny
– Tráviace problémy, nechutenstvo, zvracanie, či bolesť v bedrách – tam všade je kôpor nápomocný.
Sladké drievko
– má sladkú chuť a neutrálnu povahu, povzbudzuje fungovanie srdca a pľúc, zvlhčuje pľúca, mierni chronický a dráždivý kašeľ, podporuje trávenie, pomáha
slezine a žalúdku
– Patrí k najdôležitejším ingredienciám TČM, reguluje účinok ostatných bylinných prípravkov.
– Používa sa ako protizápalový prostriedok na bolesť v krku, vriedky a podráždenú kožu. Má upokojujúci účinok.
Mäta pieporná
– má pálivú chuť a sviežu povahu, ovplyvňuje vrchnú časť tela, predovšetkým pľúca, čistí tráviace orgány, pečeň, pomáha pri trávení a je účinná proti
bolestiam
– Listy sa bežne žujú pre svieži dych a zmiernenie bolestí zubov a iných bolestí v ústach.
– Olej alebo čerstvá šťava zmierňuje po nanesení na spánky a krátkej masáži bolesti hlavy. Zmierňuje aj svrbenie pri štípancoch od komára.
Zázvor surový
– má ostrú chuť a teplú povahu (sušený zázvor horúcu povahu), zahrieva slezinu a žalúdok, potlačuje zvracanie, zahrieva pľúca, zastavuje kašeľ, pomáha
pri napadnutí chladom
– Pri nechutenstve v dôsledku oslabenej sleziny a žalúdku sa pije zázvorový čaj s pomarančovou kôrou a hnedým cukrom.
– Pri kašli s bielym hlienom (chlad v pľúcach) sa pije zázvorový čaj s trochou medu.
– Pri prechladnutí, pri zimomravosti, miernej horúčke a bolestiach hlavy sa pije zázvorový čaj s hnedým cukrom. Nikdy nie s citrónom, pretože kyslá chuť
zviera a sťahuje škodlivinu hlbšie do tela.
– Zázvorová šťava alebo kúsok zázvoru zmierňuje cestovnú nevoľnosť.
– Zázvor povzbudzuje potenie, ochraňuje pred tvorbou krvných zrazením, a tak zabraňuje vzniku infarktu a trombóze.
Upozornenie: Zázvor sa nepoužíva pri vnútornej horúčave, hemoroidoch, pálení očí.
Škorica
– má sladkú a pálivú chuť, horúcu povahu, zahrieva slezinu a žalúdok, vyháňa chlad, zahrieva a rozhýbava krv a dráhy, vyživuje slezinu, obličky a močový
mechúr
– Pri oslabenej slezine a žalúdku, nechutenstve, bolestiach brucha z chladu, pocite vnútorného chladu a hnačke sa užíva mletá škorica s feniklom a
sečuánskym korením, zázvorom a pomarančovou kôrou.
– Je užitočná pri reumatických bolestiach a poúrazových hematómoch.
Upozornenie: Škorica sa nesmie používať pri vnútornej horúčave, opatrne v tehotenstve. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a rozhýbava stagnujúcu Qi.
Čierne korenie
– doplňuje žalúdok, napravuje chuť k jedlu, zahrieva oblasť brucha, vyháňa chlad a tíši bolesť, rozhýbava stagnujúcu Qi
– Pri nechutenstve a oslabenej slezine sa konzumuje rybia polievka (z kapra) spolu s korením a soľou.
– Pri bolestiach brucha z chladu, zvracaní, hnačke, sa na pare varia ďatle s korením.
– Pri hnačkách sa varí ryža s čiernym korením.
– Päť alebo šesť zrniečok čierneho korenia rozdrvených a zmiešaných s medom alebo pripravených ako čaj podporuje dobré trávenie.
– Biele korenie sa používa na liečebné účely častejšie ako čierne, má takisto zahrievacie účinky, ale o niečo viac dráždi chuťové poháriky.
– Upozornenie: Nepoužíva sa pri vnútornej horúčave, pálení v očiach, hemoroidoch.
Čili
– zahrieva oblasť brucha, rozptyľuje chlad, vysušuje vlhkosť a spúšťa potenie, podporuje trávenie a chuť
– Pri chlade a bolesti v nadbrušku, nechutenstve, hnačke sa konzumujú zelené papričky s fermentovanou sójou.
– Pri prechladnutí, zimomravosti (nesmie byť potenie) sa papričky pridávajú do polievky alebo cestovín.
– Pri únave, pocite ťažkého tela a končatín, pobolievaní svalov, hnačke, pocite chladu v bruchu papričky vysušujú chladnú vlhkosť, ktorá napadla
organizmus.
Upozornenie: Predávkovanie čili spôsobuje závrate, suchosť očí, pálenie žáhy, hnačku, rôzne kožné prejavy v okolí úst. Neodporúčajú sa pri vnútornej
horúčave z nedostatku yinu, strate krvi, kašli, vredoch, kožných chorobách, hemoroidoch, horkokrvnosti. Zvyšuje krvný tlak.
Majoránka
– má pálivú chuť a chladnú povahu, otvára povrch, harmonizuje Qi a rozptyľuje vlhkosť
– Používa sa pri nachladnutí, chrípke a horúčkach.
– Utišuje zvracanie, nafukovanie a hnačku.
– Využíva sa aj pri gynekologických výtokoch, svrbení kože spôsobeným horúčavou a vlhkosťou.
– Silný odvar utišuje menštruačné bolesti.
– Pri malých deťoch pôsobí preventívne proti parazitom.
Rasca
– má mierne pálivú chuť a horúcu povahu, posilňuje slezinu a žalúdok, povzbudzuje chuť k jedlu, vyháňa z tela vietor a chlad
– Používa sa pri žalúdočných a brušných bolestiach s príznakmi chladu. Uvoľňuje stagnáciu chladu v bedrovej oblasti.
Fenikel
– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva obličky, odvádza chlad a harmonizuje žalúdok a Qi, obnovuje yang tela, spriechodňuje pečeň
– Používa sa pri bolestiach v podbrušku, žalúdka, zvracaní (z chladu).
– Je užitočným pomocníkom pri bolestiach krížov z dôvodu prázdnoty obličiek, nočnom pomočovaní, opuchoch nôh, pri inkontinencii (používa sa odvar z 3
– 11 g semiačka na deň).
Upozornenie: Opatrne používať pri nedostatočnom yine (nočné potenie, nespavosť, nepokoj, červené líca, horúčava v dlaniach, chodidlách a hrudi…)
Badyán
– má sladkú a ostrú chuť a teplú povahu, zohrieva yang, rozptyľuje chlad a harmonizuje Qi
– Využíva sa pri stagnácii Qi v tenkom čreve, pri hernii, pri oslabení obličiek, bolestiach v bedrách, bolestivom močení, zápche s nafúknutým bruchom.
Upozornenie: Nadbytok badyánu zraňuje oči, môže vyprovokovať výsev vyrážok, neodporúča sa pri nedostatku yinu.
Bobkový list
– má pikantnú chuť a teplú povahu, podporuje obeh Qi, rozptyľuje vlhkosť a podporuje trávenie
– Odporúča sa pri nafukovaní a proti stagnácii potravy, pri bolestiach v nadbrušku, hnačke a nepravidelnej menštruácii.
Kardamón
– má pálivú chuť a teplú povahu, premieňa vlhkosť a zastavuje zvracanie, napravuje Qi a harmonizuje žalúdok, utišuje plod v lone matky
– Používa sa pri liečení nevoľnosti, tráviacich problémoch, bolestiach brucha, nafukovaní, straty chuti do jedla, hnačke, pri nevoľnostiach v tehotenstve a
hroziacom potrate.
Tymián
– má pálivú chuť a teplú povahu, uvoľňuje povrch a rozptyľuje chlad, rozhýbava Qi, sťahuje jej prúdenie v protipohybe dole
– Používa sa pri nachladnutiach z veterného chladu, pri kašli, bolestiach hlavy, najrôznejších fyzických bolestiach, tráviacich problémoch…
Šafrán
– má sladkú chuť a neutrálnu až teplú povahu, zrýchľuje krv, utišuje bolesť
– Využíva sa pri syndrómoch zablokovanej menštruácie, bolestivej menštruácii, zraneniach po pádoch a úderoch.
Muškátový oriešok
– má pálivú chuť a teplú povahu, zahrieva stred, rozhýbava Qi, zastavuje hnačku (aj ranné hnačky z prázdnoty sleziny a obličiek) a zvracanie z prázdnoty
sleziny a žalúdku.
Kurkuma
– má pálivú a horkú chuť a teplú povahu, zrýchľuje krv, rozhýbava Qi a tíši bolesť, rozhýbava vlhkosť
– Používa sa pri problémoch s menštruáciou (uvoľňuje ju, bolestivá, zablokovaná/amenorea).