Pochutiny - soľ, miso, ocot
Ocot
– v Číne sa obyčajne vyrába z ryže, pšenice alebo ciroku
– pomáha tráveniu, rozpúšťa stagnácie a blokády, zastavuje krvácanie a
detoxikuje, zvyšuje chuť k jedlu
– Pri stagnácii ťažkej a mastnej potravy, nechutenstve, chuti na kyslé sa
konzumuje po lyžičkách alebo zázvor naložený v octe.
– Pri zvracaní krvi, krvi v stolici alebo krvácaní z nosa sa užíva po lyžičkách
(kyslá chuť zviera).
– Po zjedení nevhodnej potravy sa užíva po lyžičkách alebo s cesnakom, či
zázvorom.
Upozornenie: Nekonzumuje sa pri opuchoch, kašovitej stolici,
gynekologickom výtoku, nachladnutí, viróze.
Miso/sójová omáčka
– vyživuje žalúdok, harmonizuje oblasť brucha, detoxikuje, odstraňuje horúčavu a rozpúšťa toxíny
– Pri nerovnováhe žalúdočnej Qi s nechutenstvom sa konzumuje miso samostatne alebo v šaláte.
– Pri nepohode v žalúdku alebo v črevách, po konzumácii nevhodnej potravy, sa je samotné po lyžičkách alebo rozpustené vo vode.
– Sójová omáčka sa používa na zmiernenie bolesti pri včelom a osom bodnutí a popáleninách (vonkajšie použitie).
– Sójová omáčka má rovnaké vlastnosti, je to vlastne tekuté miso.
Upozornenie: Kvôli vysokému obsahu sodíka môže zvýšená konzumácia sójovej omáčky škodiť zdraviu. Sodík spôsobuje vysoký krvný tlak a tvrdnutie
tepien.
Morská soľ
– harmonizuje slezinu a žalúdok, doplňuje obličky a zvlhčuje, zmäkčuje zatvrdnuté žľazy a svaly, ochladzuje krv, rozpúšťa toxíny
– Pri nedostatku soli v organizme po nadmernom potení, zvracaní, hnačke, nechutenstve a únave sa pije roztok soli a cukru/medu v prevarenej vode (1/2
ČL soli, 2-3 ČL cukru/medu sa rozpustí v troche prevarenej vody a doplní sa do objemu 1 l).
– V miernom množstve vyživuje obličky.
– V Číne sa soľ bežne používa ako liek na bolesti brucha. Zmieša sa rovnakým pomerom s ryžovým vínom a vypije sa na jeden dúšok alebo sa zohrieva a
prikladá sa ako obklad na brucho. Takisto sa používa na mykózu nôh a s vodou sa pije proti zápche.
– Pitie veľkého množstva slanej vody vyvolá zvracanie v prípade otravy jedlom, používa sa aj ako dezinfekcia ústnej dutiny a bežne sa ňou čistia zuby.
– Využíva sa pri krvácajúcich ďasnách, bolestiach zubov a bolestiach v krku.
Upozornenie: Soľ je nevhodná pri obtiažnom dýchaní, kašli, opuchoch, cukrovke, opatrne pri vysokom krvnom tlaku. Rovnako ako biely cukor je rafinovaná
soľ menej prospešná pre organizmus.