Kravské mlieko

Kravské mlieko

Je to telu mimoriadne prospešná tekutina, ale iba vtedy, ak sa bavíme o čerstvom, neupravenom mlieku. Pasterizácia (tepelná úprava mlieka) zvyšuje u ľudí s oslabenou slezinou mieru zahlienenia. Homogenizácia zase spôsobuje, že čiastočky tuku v mlieku sú menšie, tenké črevo ich absorbuje viac a tuk tak ľahšie prekonáva prirodzené bariéry organizmu – dostane sa ďalej. A to je problém všetkých odtučnených mliek. 

– kravské mlieko má neutrálnu povahu, sladkú chuť, doplňuje Qi a krv, vyživuje a doplňuje žalúdok, zvlhčuje pľúca, vyživuje yin a prospieva aj srdcu

 – Pasterizované a homogenizované mlieko je svojou povahou svieže, zvlhčuje a zahlieňuje organizmus.

– Mlieko sa ako liek užíva pri slabosti, únave v dôsledku nedostatku Qi a krvi, obtiažnom prehĺtaní, zvracaní, smäde a zápche, horúčave v srdci, rekonvalescencii po chorobách, slabosti dolných končatín spôsobenej reumatizmom. Taký istý účinok má aj v mlieku na kašu uvarená nelepivá ryža spolu s ďatlami.

– Ak si večer dáte šálku mlieka s medom (oboje zvlhčuje), tak si po celodennom rozprávaní, ktoré vysušuje pľúca elegantne doplníte yin pľúc. Navyše sa 

upokojíte a bude sa vám dobre spať.

Upozornenie: nadmerná konzumácia mlieka zraňuje slezinu a žalúdok a vytvára vlhkosť a hlien.

– V TČM neplatí ani neustále opakovaná veta, že mlieko pijeme pre zdravé kosti. Za tvorbu kostí sú zodpovedné obličky, ich doplňovaním a vyživením sa

 dá s kosťami naozaj niečo urobiť.

 

Materské mlieko

– má sladkú, slanú a neutrálnu chuť, vstupuje do srdca, pľúc, sleziny, žalúdka, pečene a obličiek

– doplňuje krv a telesné tekutiny, podporuje tvorbu esencie a rodí svaly, premieňa Qi a utišuje “ducha”, podporuje inteligenciu, rast šliach a kostí, uvoľňuje

 kĺby, posilňuje žalúdok a vyživuje slezinu, zostruje sluch a prejasňuje oči