Kravské mlieko
Je to telu mimoriadne prospešná tekutina, ale iba vtedy, ak sa bavíme o čerstvom, neupravenom mlieku. Pasterizácia (tepelná úprava mlieka) zvyšuje u ľudí s oslabenou slezinou mieru zahlienenia. Homogenizácia zase spôsobuje, že čiastočky tuku v mlieku sú menšie, tenké črevo ich absorbuje viac a tuk tak ľahšie prekonáva prirodzené bariéry organizmu – dostane sa ďalej. A to je problém všetkých odtučnených mliek.
– kravské mlieko má neutrálnu povahu, sladkú chuť, doplňuje Qi a krv, vyživuje a doplňuje žalúdok, zvlhčuje pľúca, vyživuje yin a prospieva aj srdcu
– Pasterizované a homogenizované mlieko je svojou povahou svieže, zvlhčuje a zahlieňuje organizmus.
– Mlieko sa ako liek užíva pri slabosti, únave v dôsledku nedostatku Qi a krvi, obtiažnom prehĺtaní, zvracaní, smäde a zápche, horúčave v srdci, rekonvalescencii po chorobách, slabosti dolných končatín spôsobenej reumatizmom. Taký istý účinok má aj v mlieku na kašu uvarená nelepivá ryža spolu s ďatlami.
– Ak si večer dáte šálku mlieka s medom (oboje zvlhčuje), tak si po celodennom rozprávaní, ktoré vysušuje pľúca elegantne doplníte yin pľúc. Navyše sa
upokojíte a bude sa vám dobre spať.
Upozornenie: nadmerná konzumácia mlieka zraňuje slezinu a žalúdok a vytvára vlhkosť a hlien.
– V TČM neplatí ani neustále opakovaná veta, že mlieko pijeme pre zdravé kosti. Za tvorbu kostí sú zodpovedné obličky, ich doplňovaním a vyživením sa
dá s kosťami naozaj niečo urobiť.
Materské mlieko
– má sladkú, slanú a neutrálnu chuť, vstupuje do srdca, pľúc, sleziny, žalúdka, pečene a obličiek
– doplňuje krv a telesné tekutiny, podporuje tvorbu esencie a rodí svaly, premieňa Qi a utišuje “ducha”, podporuje inteligenciu, rast šliach a kostí, uvoľňuje
kĺby, posilňuje žalúdok a vyživuje slezinu, zostruje sluch a prejasňuje oči